Margarethas blogg om fotturer og gode opplevelser

http://margarethasfotturer.blogspot.no

onsdag 29. mai 2013

Langs Azurblått hav og vill kystlinje, fra Menton til Cap d'Ail


FOTTUREN FRA MENTON TIL CAP D’AIL

Turbeskrivelse:
Kart: Nice-Menton, TOP 25 nr 3742 1 /25 000

Lengde: 15 km
Opp/ned: 50 m
Varighet: 3,5-4 timer
Vanskelighetsgrad: Lett

Kan gås hele året.
Roquebrune i bakgrunnen
Fra Plage Marquet og mot Cap d'AilStien er ondulert langs den vakre kystlinjen


Togstasjonen i Cap d'Ail


Logistikk:
Ta toget langs kyststripen og gå av i Carnolès, stasjonen før Menton. Det er også mulig å kjøre til stasjonen og parkere der, for så å ta toget tilbake hit fra Cap d’Ail.
Ta ned gaten til venstre, så ta tunnelen under veien og følg gaten som tar deg direkte ned til havnen. Her følger du kysten til høyre. Etter et par parkeringsplasser og en siste restaurant, vil du komme ut på stien som er lett å finne på nedsiden av veien.

Med Cap d’Antibes og Cap Ferrat, utgjør Cap Martin og Cap d'Ail noen av de flotteste naturopplevelsene langs kysten av Cote d’Azur.  På Cap Martin er mange av de mest elegante villaene fra begynnelsen av århundret, eller perioden man kaller ” La belle epoque ”. Man kan skimte de majestetiske fasadene til disse store palassene halvveis gjemt blant de høye furu trærne.  Stien går rett under Villa Cyrnos, som var tidligere eid av keiserinne Eugenie, som var gift med Napoleon III.  Litt lenger bort langs stien, ved plage de Cabbé, legger man merke til hytten (cabanon) til arkitekten Charles Jeanneret, kalt Le Corbusier (1887 – 1965). 
Den ligger på nedsiden av stien og er merket med et lite skilt. Le Corbusier var funksjonalismens far. Hytten fremstår som meget beskjeden og i sterk kontrast med flotte villaene.
Stien snirkler seg litt opp og ned, og går langs ville og flotte kystformasjoner. Det er nydelig utsikt mot Monaco når man kommer til Baie de Roquebrune.
Følger en stien noen hundre meter til, kan man beundre en ny flott villa nedenfor stien: La Casa del Mare, som er eid av en rik russer.  Huset har en nydelig have med store plener, flotte palmer og diverse eksotiske planter.
Etter en drøy time kommer en frem til tog stasjonen i Roquebrune Cap Martin. Her er første mulighet for enten å ta toget tilbake eller ta toget til Monaco for å gå videre derfra.
Vi valgte å følge stien videre. Følg gaten opp100 m fra tog stasjonen. Ta gaten til høyre noen meter. Ikke gå over broen, men ned en sti til venstre som går langs toglinjen. Det er skiltet.
Stien går litt opp og ned flott utsikt mot nydelige strender. Det er mulighet for å gå ned til dem og bade i havet når man føler for det.
Etter ca 1,5 t slutter stien og vi befinner oss foran Sporting Club de Monte Carlo.  Her var det en vanvittig bilpark linjert opp på p plassen: Ferrari, Porsche, Lamborghini, Bentley etc. Det var litt av et syn!
Vi følger strandpromenaden videre og stopper for lunsj langs en av strandrestaurantene for å innta en enkel lunsj. Det kostet oss € 25 pr person med en pizza eller salat og en drikke.
Turen går videre gjennom selve Monaco by. Her var det frenetisk stemning med forberedelsene til billøpet som skulle gå av stabelen 3 dager senere. Høye sikkerhetsnett var bygget langs veien hvor billøpet skulle gå. Bilene kommer utrolig nok opp i hele 300 km i timen! Publikum betaler 3-4000 kr for en tribunebillett. Billøpet trekker til seg et kjøpesterkt publikum og er en økonomisk viktig turistmagnet for rivieraen.
I midten av Monaco tar vi heisen ned til strandveien igjen og følger skiltene til Plage Marquet.
Plage Marquet befinner seg i utkanten av Monaco. Kommunen vedlikeholder godt denne brede og fine stien, som er godt merket.   Du går først forbi odden ” La Pointe des douaniers”, altså utkikkspunktet til tollerne. Her er det en liten utendørsrestaurant hvor man kan en stopp.
Følge så stien som går langs den bratte skråningen ned til vannet.  Stien vil en stund gå nærmere havet, og det er lagt til rette for å ta en dukkert ved hjelp av noen stiger. Vannet er asurblått og nydelig, det frister!
Etter odden Cap Rognoso, hvor villaen The Roch befinner seg, vil stien bli bredere og man går forbi noen enorme elegante villaer fra begynnelsen av århundret.  
 
Stien går videre langs en trang passasje i et litt bratt terreng, til La plage Mala som befinner seg rett under noen bratte skrenter. Denne stranden er kjent for sine fine beliggenhet og mange søker seg hit en varm sommerdag.
En bratt trapp tar deg opp til Eden Palace, det tidligere palasset i Cap d’Ail. Her bodde Greta Garbo og Winston Churchill.  Gå rundt denne majestetiske bygningen, og ta nedover Avenue de May noen meter, til porten til haven til Sacha Guiltry.
Følge kystveien videre langs nydelige alléer og haver, og gå tilbake til bydelen Fontvieille og tog- stasjonen i Cap d'Ail.
 

1 kommentar:

Morten Linderud sa...

Fin tur. Vi har hus i Menton og kommer til å ta turen til våren. Bare en liten ting: Le Corbusier regnes ikke som kubismens far. Det må være Georges Braque eller Pablo Picasso. Le Corbusier kan derimot sies å være funksjonalismens far, en arkitektonisk retning som lever i beste velgående fremdeles.